Masies del terme municipal

Els antics masos de Muntanyola es troben als vessants de la vall i dalt de la serra del mateix nom, on hi ha l'antiga església parroquial de Sant Quirze de Muntanyola. La migradesa de les seves terres conreables, formades per bancals d'argila, i la manca de bones comunicacions han estat la causa de l'abandonament i el despoblament de bona part del terme. Actualment hi ha més de 80 masos repartits pel terme de Muntanyola.

Segles enrere fou un lloc força poblat i benestant, com ho demostren els grans casals, que es troben per tot el terme, com els de Treserres, Fontanelles, El Dalmau, Serrar-rica, Vilavendrell, Puigllat, La Vall , La Roca , La Riera , L'Aliberch, El Castell, Matavaques, la Fàbrega , El vilar, El Camp i Comelles. En aquest darrer mas, situat prop del límit amb Tona, hi ha constància que des del 1640 hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu de la Bona Sort. El mas té una antiga torre de defensa, i la capella guarda encara una bona part del retaule, del segle XVII.

El mas del Castell, que té encara alguns finestrals amb elements esculpits, va reemplaçar l'antic castell de Muntanyola, enderrocat pel terratrèmol del 1448. Té una posició dominant al centre de la vall; al costat hi ha una capella, ara sense culte, dedicada a Sant Pere, que ja existia el 1023 i que fou reedificada el 1770.

El Mas Dalmau, per la seva part, és un mas carregat d'història, apareix documentat l'any 1213, però conserva alguns vestigis d'èpoques anteriors, restes de murs amb disposicó de pedres “Opus spicatum”. Té anexada una esglèsia del s. XVII molt ben conservada. A pocs metres del mas, trobem dos forns de teuleria en molt bon estat de conservació, es creu que foren construits per fer l'obra de la casa. La finca d'unes 230 hectàrees conserva la producció agrícola i ramadera. Una de les joies del Dalamu és l'antiga bassa, alimentada per l'aigua que brolla de la muntanya i que arriba canalitzada fins la font que hi ha al davant de la bassa. Aquesta font segons les analítiques que fan el grup de defensa del Ter un cop l'any és una de les 3 més pures de la comarca.

Darrera actualització: 3.04.2021 | 19:44